Geniální upínací systém využívající magnetickou sílu MAG SWITCH

Posted: 17.11.2015 in Nezařazené

A zas tu máme pro Vás nějakou tu relativní novinku. Tentokrát Vám představíme zajímavý produkt od značky Magswitch. Tento amerického výrobce převedl jednu geniální myšlenku do praxe a vytvořil tak „permanentní magnety“ nezávislé na elektrice. Tyto výrobky se zprvu začaly uplatňovat v těžkém kovoprůmyslu při manipulování a následně při svařování. Někdy kolem roku 2010 vznikla myšlenka rozšíření přípravků i na dřevoobrábění. To se stalo záhy skutečností a někdy kolem roku 2012 se poprvé objevily první přípravky. Toliko k stručné historii.

magjig

Co je tedy přesně hlavní produkt Magswitch?
Jedná se o přípravek z oceli, ve kterém je umístěn dělený magnet, jehož horní část je propojena s otočným ovladačem. Tím, že ovladač otočím do strany o 180° aktivuji nebo deaktivuji vnitřní pole magnetů. Viz obr.

MagJig magnetický držák

Když je přípravek aktivován v poloze B (ON) okamžitě se přichytí na jakémkoli kovovém povrchu. Tyto magnety disponují velkou připevňovací silou a to od zátěže 44, 67 a více. Záleží na velikosti přípravku. Je to ale několikanásobně větší přítlačná síla než mají běžné magnety. Srovnatelné jsou jen elektro magnety, které jak název napovídá, potřebují pro svoji aktivaci elektrický impuls. My tady ale máme zcela nezávislý a snadno ovladatelný přípevňovací přípravek.

Samotné magnety mohou být použity samostatně v nejrůznějších aplikacích dle Vašich potřeb a všelijakých přípravcích, které si vyrobíte. Díky nim budou Vaše přípravky jednodušší, rychlejší a všestrannější. Už žádné odřezky, šrouby, plech a podobně. Stačí vám dostatečně velký materiál dle potřeby o síle 20–22 mm, do nějž vyvrtáte otvory o průměru 30 mm pro vložení magnetů a které je pak ještě nutno připevnit šrouby k Vaší šabloně nebo přípravku.

Příklady pro inspiraci:

Samo sebou, že pouhými magnety nabídka Magswitch nekončí. K těmto magnetům je hned několik doplňujících příslušenství. A my Vám je postupně alespoň trochu představíme.
Jako první je to univerzální „startovací“ základna. Tato sada, která je potřeba k většině ostatních příslušenství Magswitch se skládá z dvou přítlačných magnetů, z nichž každý je o síle 67 kg. Pak to je samotná základna s otvory pro magnety a kolíčky na boční straně, na které se pak připevňuje ostatní příslušenství a jeden samostatný přítlačný hřeben, který lze se základnou použít třeba při řezání nebo hoblování. Je zde nutno podotknout, že všechny plastové části přípravků jsou vyrobeny z pevného a odolného plastu.

základní sestava MagJig

Ostatní uvedené příslušenství lze koupit samostatně a různě kombinovat se základní sadou.
Dalším přípravkem je trojkombinační přítlačný modul. Ten se skládá z třech možností přítlaku. Má tvar trojúhelníku, v jehož špici je posuvné vodící ložisko, které lze použít jak při řezání tak výborně funguje i na spodní fréze, kde kopíruje třeba tvarovou šablonu. Jedna z bočních stran je výškově odstupňovaná tak, aby obsáhla nejčastější tloušťky materiálů a tím přitlačovala materiál jak ze strany tak zboku. Druhá strana je sešikmená a tím obsáhne všechny síly materiálů až do tloušťky 25 mm. Tímto přípravkem hodně omezíte chvění a vibrace opracovávaného materiálu.

Samostatný jednostranný hřeben posiluje ochranu proti zpětnému rázu tím, že drží materiál svisle dolů. Také se může využít jako vodorovný přítlačný hřeben. Dodává se s podložkami pro přichycení, pokud hřeben používáte jako vodorovný přítlačný hřeben. Jeho použití je při frézování a řezání vysokých dílců.

Dalším doplňkem je dvouválcový podavač
Připojuje se k univerzální základně a magnetickým držákům MagJig. Díky dvojitému válečkovému ložisku dřevo hladce klouže. Má mikro nastavení pro jemné doladění až do 90°. Ideální pro rozmítání na pásových pilách nebo jako pomocník na přidržení dlouhých prken na pilovém stole. Zkosení na náběhu i výstupu z něj dělá podavač na pracovních stolech nebo vodítku a má plochu 220×100 mm.

Dalším pomocníkem je jednoložiskový podavač materiálu
Toto provedení je vhodné pro rozřezávání dřeva na tenké desky okružní nebo pásovou pilou. Díky válečkovému ložisku dřevo hladce klouže. Jemné zkosení na náběhu i výstupu umožňuje nastavení sklonu kotouče. Ideální pro rozmítání na pásových pilách, pro broušení na oscilačních bruskách nebo kotoučových bruskách. Má mikro nastavení pro jemné doladění až do 90°. Rozměr podavače je 220×100 cm a k jeho použití budete samo sebou potřebovat univerzální základnu.

ložiskový podavač materiálu

Univerzální přítlačný hřeben je vhodný pro použití na všechny stoly nebo vodítka bez zařízení na omezení zkosení. Uchycení ke stolu je díky dvěma magnetům Magswitch, které jsou již součástí a každý z nich má upínací sílu 44 kg. Můžete ho použít pro podávání zprava i zleva, na náběhu i výstupu, na stole nebo vodítku. Výhodou je rychlé nastavení s přesným umístěním a přítlačnou silou a stálá přítomnost magnetů. Všechny hřebeny slouží hlavně pro Vaši větší bezpečnost a brání tak zpětnému rázu, ale také díky nim je opracování dřeva vždy kvalitnější.

A jako poslední do rodiny přípravků Magswitch patří univerzální vodítko
Vodítko lze sestavit během pár sekund. Je vhodné pro všechny standardní upínací prostředky a přítlačné hřebeny. Jedna strana vodítka má T drážku pro připevnění standardní T šrouby 1/4″ (6,35 mm) a do druhé strany připevníte T šrouby, 5/16″ (8 mm) na připevnění svorky, přítlaků ale také i některých přípravků značky KREG®. Obsahuje nastavitelné svorky pro jemné doladění až do 90°.

No a aby Vám přípravky dlouho sloužily, je třeba dbát několika radám.
Magnety a ani ostatní přípravky nevystavujte teplotě vyšší než 80°C. Tím ochráníte vnitřní mechanismus před poškozením, to platí i o plastových doplňcích tam je ta teplota max. 60°C.
Nezapomínejte, že se jedná o silné magnety, a tak je mějte vždy mimo dosah citlivé elektroniky.
Po ukončení všech prací je lépe, když magnety deaktivujete a tak zabráníte trvalému působení na ostatní kovové prvky a zabráníte tak jejich zmagnetizování.
Pří instalaci přípravků je lépe vzhledem k bezpečnosti aktivovat magnety až po přiložení na pozici jejich umístění na pracovním stole.
Závěrem jen to, že s přípravky Magswitch se sice nestanete asi hned profesionálem, ale jste na dobré cestě…

Pro další inspiraci: http://magswitch.com.au/

Napsat komentář